Voinko luottaa?

Käyttäjän Vesa Partanen kuva
Su, 19.6.2022 -- Vesa Partanen

Ihmissuhteissa ja erilaisissa sopimisissa luottamus on ratkaiseva tekijä hyvinvoinnin ja asioiden sujumisen kannalta. Huomaamattamme luotamme erilaisiin yhteiskunnallisiin yhteisiin pelisääntöihin ja käyttäytymisnormeihin. Odotamme ihmisten käyttäytyvän oikein, fiksusti tai ainakin ennakoimallamme tavalla. Välillä joudumme toki pettymään, kun joku henkilö ei osoittaudukaan luottamuksemme arvoiseksi tai yhteisesti sovituista asioista ei pidetä kiinni.

Vielä ratkaisevampi kysymys on se, voinko luottaa Jumalaan. Kysymys voi yllättää. Saatamme ajatella, että on selvää, että luotan Jumalaan, kun kerran olen Häneen uskovien joukossa. Jumalaa etsivien joukossa kysymys liittyy moniin merkityksellisiin asioihin: Raamatun luotettavuuteen, Jumalan olemukseen, Hänen tahtoonsa ja Jeesuksen merkitykseen. Jos jäit pohtimaan kysymystä, voinko luottaa Jumalaan, seuraa tästä luontevasti jatkokysymys, miten luottamus Jumalaan tulee esille tai mitä siitä seuraa, että luotan Jumalaan.

On tyypillistä, että tarkastelemme luottamustamme Jumalaan omasta näkökulmastamme. Harvemmin kysymme rukouksessa sitä Jumalalta, mikä Hänen näkökulmansa ja ajatuksensa luottamuksestamme on. Opetuslapsetkin kysyivät Jeesukselta, mitä me saamme, kun olemme luopuneet kaikesta ja seuranneet sinua (Matt. 19: 27). Luottamus tulee joka tapauksessa esille siinä, miten me noudatamme Raamatun ohjeita, neuvoja ja sanomaa omassa elämässämme. Luotanko siihen, että Jumalan tahto elämässäni on parhain ja johtaa tyydyttävimpään ja merkityksellisimpään elämään?

Rukousvastauksen viipyminen, puuttuminen tai odottamaton vastaus saattavat horjuttaa luottamusta Jumalaan. Kun pyysit voimaa, että voisit palvella Jumalaa tehokkaammin, saitkin heikkoutta, jotta oppisit kuuliaisuutta ja tuntisit tarvitsevasi enemmän Jumalan läsnäoloa ja apua. Olet saattanut pyytää menestystä ja terveyttä, mutta vastaan on tullutkin odottamattomia vastoinkäymisiä ja pettymyksiä, jotta voisit löytää syvemmän suhteen Jumalaan, viisautta elämän haasteisiin ja ymmärtääksesi enemmän Jumalan rakkautta. Jos kuitenkin tarkastelet pidemmältä ajalta rukousvastauksiasi, huomaat mahdollisesti sen, että arkisiin, sanattomiin huokauksiin ja jopa ohimeneviin lyhyisiin pyyntöihin, on vastattu hämmästyttävällä tavalla ja nopeasti. Samalla jokin merkityksellisempi, suurempi ja ratkaisevan tärkeä pyyntö saattaa odottaa edelleen täyttymystään. Rukous on tietenkin huomattavasti enemmän kuin vain pyyntöjemme kokoelma, mutta näissä vastaamattomissa rukouksissa voi olla mahdollista, että luottamuksemme Jumalaan horjuu. On tilanteita, joissa tarvitaan erityistä toivoa, rohkaisua ja uskoa, jotta voi luottaa.

Pidän tietoisesti kirjoitukseni näkökulman hyvin suppeana ja yksilöön keskittyvänä. Viime viikolla yksi Raamatun kohta (1. Piet. 5: 7) sai minut ajattelemaan tämän kirjoituksen teemoja. Heittäkää kaikki murheenne hänen kannettavakseen, sillä hän pitää teistä huolen. Luotanko siihen, että olosuhteista riippumatta Jumala pitää minusta huolen? Kun kaikki näyttää kaatuvan päälle tai tilanteet haasteiden osalta päätyvät umpikujaan, onko murheideni keskellä tämä totta. Helposti yritän itse ratkaista mahdolliset ongelmani viimeiseen asti, olla vastuussa ja johdossa – hallita tilanteita. Olisiko syytä jättää asiat useammin Jumalan käteen, odottaa Herraa ja luottaa?

Näissä pohdinnoissani hämmästyin jälleen, kuinka paljon kevyemmältä tuntui, kun yhden huolen jätin isompiin käsiin. Eikä tässä ollut kaikki, niin kuin usein käy. Yksi lähimmäinen totesi tällä viikolla kokemuksiinsa perustuen, että hänen murheisiinsa tuli vastaus, kun ne kannettiin Jumalalle. Tarvitsemme rohkaisua ja lohdutusta murheidemme keskellä. Ps. 62: 9 kuuluu näin: ”Luottakaa aina Jumalaan, tuokaa hänen eteensä kaikki mikä sydäntänne painaa! Jumala on turvamme.” Onko sinulla huolia tai murheita tällä hetkellä?

Turun Helluntaiseurakunta
Puistokatu 6b
20100 TURKU

Toimisto avoinna
ma, ti ja to 10-13, ke 11-13. Perjantaisin suljettu.

Tilinumerot
Seurakuntatili
FI72 5711 5810 0004 46
MobilePay 23930

Lähetystili
FI08 5711 5810 0006 28

Rakennus- ja kunnossapitotili
FI15 5711 5850 0141 66
MobilePay 63470