Käyttämättömät mahdollisuudet

Käyttäjän Vesa Partanen kuva
Ma, 22.6.2020 -- Vesa Partanen

Vuosia sitten eräs kristitty mies totesi keskustelumme yhteydessä seuraavalla tavalla itsestään: ”Mikä minussa menee hukkaan?”. Olen aika ajoin palannut tuohon ajatukseen. Samalla se on mielessäni liittynyt minulle merkitykselliseen Raamatun kohtaan (Ps. 90: 12). Opeta meitä laskemaan päivämme oikein, että me saisimme viisaan sydämen. Päivittäisillä valinnoillamme on merkitystä, siksi jokaisena aamuna olisi hyvä rukoilla Jumalan johdatusta arkeen sekä vastaantuleviin mahdollisuuksiin ja haasteisiin.

Ensi alkuun valitsemani kirjoituksen otsikko vie jonkun mielestä ajatukset katumusharjoituksiin, armollisuuden unohtamiseen tai mikä pahinta jälkiviisauteen. Minun silmissäni otsikko on kuitenkin enemmän kehotus tai muistutus siitä, että mahdollisuuksia avautuu, ja kun sellaisen kohtaa, siihen kannattaa tarttua. Proaktiivisesti ajatellen käyttämätön mahdollisuus on vain siihen asti, kun sen mukaisen toiminnan aloittaa.

Uuden edessä tarvitaan ainakin rohkaisua ja kannustusta. Sellaista löytyy Raamatusta monesta kohtaa. Palauta mieleen, kenelle kaikille kehotettiin olemaan luja ja rohkea. Samalla tiedostan sen, että kaikkia mahdollisuuksia ei tule edes harkita. Jos tiedostat, että lahjasi tai arvosi eivät vastaa tarjottua tehtävää tai ylennystä, on suoraselkeistä kieltäytyä mahdollisuudesta. Toisaalta on tilanteita, joissa pieneltä näyttävän asian hoitaminen oikein avaa sellaisen polun, jota ei hienoimmissa kuvitelmissakaan uskonut mahdolliseksi.

Ihmisten kohtaamisessa minua surettaa käyttämättömät mahdollisuudet. Liian moni on tälläkin hetkellä yksinäinen tai syvien murheiden painama. Lähimmäisenä olemisessa käyttämättömiä mahdollisuuksia ei toivottavasti ole tapahtumassa. Tietenkin auttajakin voi väsyä. Siksi omien voimavarojen tunteminen ja niiden ylläpitäminen on mitä suurinta viisautta. Kuitenkin lähimmäisenä oleminen on elämistä ihmisten keskellä ja rinnalla täysipainoisesti ilman auttajan taakkaa ja velvoitetta. Toisen ongelmia en voi ratkaista, mutta voin osoittaa suuntaan, jossa voi löytää uuden alun ja levon. Jumala kanssasi tänä kesänä. Tartu mahdollisuuksiin rukoillen ja iloiten.

Turun Helluntaiseurakunta
Puistokatu 6b
20100 TURKU

Toimisto avoinna
ma, ti ja to 10-13, ke 11-13. Perjantaisin suljettu.
Toimistomme palvelee puhelimen ja sähköpostin välityksellä. Asiakasvastaanotto on suljettu toistaiseksi.

Tilinumerot
Seurakuntatili
FI72 5711 5810 0004 46
Viitenumero 90010
MobilePay 23930

Lähetystili
FI08 5711 5810 0006 28
Viitenumero 90023

Rakennus- ja kunnossapitotili
FI15 5711 5850 0141 66
Viitenumero 90094
MobilePay 63470