Osattomasta osalliseksi

Käyttäjän Pekka Havupalo kuva
To, 25.6.2020 -- Pekka Havupalo

Viime kuukaudet ovat lisänneet monien ihmisten yksinäisyyden ja osattomuuden kokemusta. Näin on käynyt erityisesti niissä ryhmissä, joita rajoitukset ovat koskeneet eniten ja niiden henkilöiden kohdalla, jotka ovat kokeneet korona-ajan kielteisiä vaikutuksia voimakkaimmin.

Meihin on sisäänrakennettu kaipaus osallisuuteen. Sillä tarkoitetaan kuulumisen, mukanaolon ja jäsenyyden tunnetta. Osaton kokee olevansa ulkopuolinen tai ulos sysätty, joka on joskus ollut osa yhteisöä, mutta on tullut sen hylkäämäksi. Osattomuus on pohjimmiltaan sitä, että ihminen ei tule aidosti nähdyksi ja kohdatuksi.

Yksi Raamatun esimerkki osattomuudesta kärsineestä henkilöstä on Hanna, josta kerrotaan ensimmäisen Samuelin kirjan alkuluvuissa. Hanna koki osattomuutta elämänsä kaikkein tärkeimmissä yhteisöissä eli perheensä keskellä ja Jumalan huoneessa. 

Toimintahäririöisessä perheessään Hanna joutui kokemaan jatkuvaa kiusaamista, tahallista ärsyttämistä ja sitä, että häntä ei ymmärretty. Todellista osattomuutta onkin se, kun ihmisellä ei ole ketään, jonka kanssa voi turvallisesti jakaa elämän ilot ja taakat.

Hanna tuli myös radikaalisti väärin ymmärretyksi Jumalan huoneessa. Kun Hanna rukoili sydämensä tuskassa, pappi Eeli tulkitsi tämän olevan humalassa. Eeli  oli menettänyt herkkyytensä Pyhälle Hengelle ja kykynsä kohdata ihmisiä rakkaudellisesti. Rakkauden puute tuottaa virheellisiä oletuksia ja johtopäätöksiä, jotka haavoittavat kohdettaan. 

Vaikka Hanna koki ulkopuolisuutta sekä perheessään että Jumalan huoneessa, hän löysi rukouksensa kautta osallisuuden Jumalan luona. Jumalan luona Hanna astui osaksi itseään suurempaa kokonaisuutta. Jumalan luona hän liittyi siihen sukupolvien ketjuun, jonka kautta Jumala rakentaa valtakuntaansa ja toteuttaa tarkoituksiaan. Jumalan luona Hanna oli riittävä sellaisena kuin hän oli. Jumalan luona Hanna löysi merkityksen ja tarkoituksen, joka oli suurempi ja painavampi kuin kaikki se, mistä hän oli jäänyt osattomaksi. Osallisuus Jumalan luona avasi polun Samuelin syntymään, Samuelin, josta tuli lopulta erehtymätön profeetallinen ääni yhteen Israelin kansan murrosvaiheista. 

Jos koet osattomuutta perheessäsi, seurakunnassasi tai missä tahansa elämän ulottuvuudessa, käännä se Hannan tavoin rukoukseksi ja Jumalan etsimiseksi. Sinunkin rukoukseksi voivat synnyttää jotakin sellaista, jota Jumala tarvitsee juuri tässä ajassa. 

Aikamme, jossa kaikki perustuu taloudellisiin arvoihin, tuottaa osattomia ihmisiä, joilta puuttuu tunne merkityksestä, jopa riittävästä syystä elää. Elämän kulissien rakentaminen ei tuota kestävää tyydytystä, eikä luo tarkoitusta. Jumala tarjoaa osallisuutta. Hän tarjoaa hyvään sitoutunutta yhteisöä eli seurakuntaa ja ennen kaikkea yhteyttä itsensä kanssa. Jeesus tuli luomaan yhteyden ihmisen ja Jumalan välille. Hän loi mahdollisuuden tähän yhteyteen kuolemalla meidän rikkomustemme tähden Golgatalla ja nousemalla ylös haudastaan.

Pekka Havupalo

Turun Helluntaiseurakunta
Puistokatu 6b
20100 TURKU

Toimisto avoinna
ma, ti ja to 10-13, ke 11-13. Perjantaisin suljettu.
Toimistomme palvelee puhelimen ja sähköpostin välityksellä. Asiakasvastaanotto on suljettu toistaiseksi.

Tilinumerot
Seurakuntatili
FI72 5711 5810 0004 46
Viitenumero 90010
MobilePay 23930

Lähetystili
FI08 5711 5810 0006 28
Viitenumero 90023

Rakennus- ja kunnossapitotili
FI15 5711 5850 0141 66
Viitenumero 90094
MobilePay 63470