Virvoittava vai uuvuttava seurakunta?

Käyttäjän Milja-Maria Halonen kuva
Ke, 23.2.2022 -- Milja-Maria Halonen

Mielestäni seurakunnan tulisi tuntua kodilta. Kotonamme voimme levätä, rentoutua ja palautua arjen kuormituksesta. Voimme olla oma itsemme ja vajota sohvan pohjalle rankan päivän jälkeen. Kaiken tämän kuitenkin mahdollistaa se, että kodin viihtyvyyden eteen on tehty töitä: villakoirat häädetty, kaupassa käyty ja pyykit viikattu. Kuin kotimmekin, niin myös seurakunta vaatii monenlaista työpanosta kyetäkseen tarjoamaan arjen kuormittamalle kansalle virvoittumista ja mahdollisuutta rentoutua Jumalaa kohdaten.

Työelämä vaatii ihmisiltä päivä päivältä enemmän: työtehtävät lisääntyvät, paineet kasvavat ja lisäkouluttautumisen merkitystä korostetaan. Työuupumuksesta puhutaan nykyajan trendinä ja yksilön ongelmana, vaikka ilmiön laajuus kielii enemmän yhteiskunnallisesta vaatimustason noususta. Vaikka seurakunnan toiminta puolestaan nojautuu pitkälti vapaaehtoistyöhön, ei se suinkaan ole täysin vapaa vaatimuksista ja paineista. Monet palvelutehtävät vaativat runsaasti aikaa, panostusta ja voimavaroja.

Toisaalta arjen kuormittamasta kansasta vapaaehtoisia voi olla vaikea löytää, kun tietyt tehtävät puolestaan järjestään uuvuttavat tekijänsä. Samalla penkeissä istuu useita potentiaalisia tekijöitä, joita kukaan ei keksi kutsua tekemään. Joka tapauksessa suuri määrä Jumalan luomasta potentiaalista jää harmillisen usein käyttämättä. Miten voisimme siis rakentaa seurakuntaa, jossa jokainen saisi sen hetkisen tarpeensa mukaan palvella ja olla palveltavana? Seurakuntaa, jossa jokainen saisi kokea merkityksellisyyttä omasta tekemisestä, mutta samalla virvoittua ja levätä tietäen riittävänsä, vaikka ei tekisi yhtään mitään?

Yksilötason vaikutusmahdollisuuksissa uskon kolmen K:n voimaan: KIITÄ, KEHU ja KANNATTELE.

KIITÄ niitä, jotka palvelevat. Kiitä saarnaajan lisäksi sitä, joka vastaa äänentoistosta, sanojen heijastamisesta tai siivouksesta. Kiitä niitä, jotka palvelevat paljon sekä niitä, jotka palvelevat vähän.

KEHU, kun siihen on aihetta. Kehu kauniista laulusta tai hyvästä ruuasta. Kehu myös niitä, joissa näet potentiaalia, joka ei ole vielä päässyt kunnolla esiin.

KANNATTELE niitä, jotka vasta aloittelevat palvelemistaan sekä niitä, jotka palvelivat ja uupuivat. Kannattele rukouksin ja ystävällisin sanoin. Huomaa ja kannattele myös niitä, jotka tarvitsevat ennen kaikkea palveltavana olemista.

Pyritään siis yhdessä rakentamaan uuvuttavan seurakunnan sijasta kodinomaista virvoittavaa yhteisöä, toisiamme kiittäen, kehuen ja kannatellen.

Turun Helluntaiseurakunta
Puistokatu 6b
20100 TURKU

Toimisto avoinna
ma, ti ja to 10-13, ke 11-13. Perjantaisin suljettu.

Tilinumerot
Seurakuntatili
FI72 5711 5810 0004 46
MobilePay 23930

Lähetystili
FI08 5711 5810 0006 28

Rakennus- ja kunnossapitotili
FI15 5711 5850 0141 66
MobilePay 63470