Elämä Kristuksessa

Käyttäjän Markku Tuoriniemi kuva
To, 10.2.2022 -- Markku Tuoriniemi

Tilastojen valossa näyttää siltä, että usko Jumalaan on koko ajan vähenemässä. Tilalle näyttää nousevan usko ihmiseen ja ihmisten saavutuksiin. Aivan kuin tieto ja sivistys näyttäisivät viitoitusta siihen totuuteen, jonka ihminen itse löytää. Tämän ajatussuunnan ylimpänä ihanteena näyttäisi olevan tiede. Sen nimeen vannotaan eri tilanteissa ja se tuntuu usein määrittelevän totuuden. Toki mahdollisuutemme ymmärtää asioita päivä päivältä paranee tieteen saavutusten ansiosta, mutta ongelmaksi muodostuu se, etteivät sivistys ja tiede kykene pyhittämään harjoittajiaan.  Tämän ikävän tosiasian johdosta minun uskoni vilpittömän rehelliseen tieteen tekemiseen on saanut isoja kolhuja. Olen jopa koittanut lanseerata käsitettä ”akateeminen sokeus”.  1.kor 3:18

On tärkeää huomioida, että tieteenalat, jotka käsittelevät jossain suhteessa elämää, seisovat virallisissa kannoissaan evoluutioteorian hartioilla. Luonnontiede, lääketiede ja ravitsemustiede ovat tehneet aimo harppauksia tiedon suhteen. Paljon on saatu selville esimerkiksi ihmisten elintoimintoihin liittyvissä asioissa. Mitä elimistössämme tapahtuu, miten immuniteetti toimii, minkälaisia hormonaalisia toimintoja meissä tapahtuu, miten entsyymit toimivat, mitä kaikkea proteiinit kykenevät tekemään, miten välittäjäaineet vaikuttavat ja miten hermosto toimii. Siis on opittu tuntemaan eri toimintojen periaatteita, mutta itse elämää emme pysty ymmärtämään. Emmekä varmaan koskaan opikaan ymmärtämään, koska se on Jumalan ihme.

Evoluutioteoriasta poiketen me uskomme Jumalan luoneen elämän. Luodessaan meidät ja kaiken muun elämän, Hän teki kaiken täydelliseksi. Tämä täydellisyys heikkenee pikkuhiljaa luonnollisen mutaatioiden aiheuttaman rappeutumisen takia. Ihminen suuressa viisaudessaan luulee, että elämän kehitys on kesken ja se korjaantuu ja paranee koko ajan pienin askelin. Opittuaan tuntemaan elämään liittyviä pieniä yksityiskohtia, ihminen kuvittelee kykenevänsä viemään elämää eteenpäin käyttämällä hienoja uusia keinoja parantamaan elämään liittyviä toimintoja. Näillä tavoilla ihmisiä on pystytty auttamaan, mutta elämää itseään emme kykene näillä ohjailemaan.

Jumala on tehnyt kaikki hienoudet, jotka vaikuttavat elimistössämme. Vaikkapa Dopamiini on keskushermoston välittäjäaineena toimiva hormoni. Sen kaikkia vaikutuksia ei tunneta, mutta ainakin se aiheuttaa mielihyvän kokemuksia ja vaikuttaa tunteiden säätelyyn. Tarkoittaako tämä sitä, että meidän onnellisuutemme, murheemme ja kaikki muut tunteemme ovat vain elimistömme kemiaa. Ei se sitä tarkoita, vaan Jumala on rakentanut meidän elimistömme toimivaksi ja tuntevaksi kokonaisuudeksi, jota ohjaa Jumalan meihin asettamat, suurelta osin vielä salaisuutena olevat, monimutkaiset toiminnot.

Raamatusta löydämme erinomaisia ohjeita siihen, miten voimme itse vaikuttaa oman elämämme ”kemiaan”.  

Fil 4: 7 ”ja Jumalan rauha, joka on kaikkea ymmärrystä ylempi, on varjeleva teidän sydämenne ja ajatuksenne Kristuksessa Jeesuksessa. 8 Ja vielä, veljet, kaikki, mikä on totta, mikä kunnioitettavaa, mikä oikeaa, mikä puhdasta, mikä rakastettavaa, mikä hyvältä kuuluvaa, jos on jokin avu ja jos on jotakin kiitettävää, sitä ajatelkaa; 9 mitä myös olette oppineet ja saaneet ja minulta kuulleet ja minussa nähneet, sitä tehkää, niin rauhan Jumala on oleva teidän kanssanne.”

Gal 5: 22 ”Mutta Hengen hedelmä on rakkaus, ilo, rauha, pitkämielisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, sävyisyys, itsensähillitseminen.”

Gal 5: 19 ”Mutta lihan teot ovat ilmeiset, ja ne ovat: haureus, saastaisuus, irstaus, 20 epäjumalanpalvelus, noituus, vihamielisyys, riita, kateellisuus, vihat, juonet, eriseurat, lahkot, 21 kateus, juomingit, mässäykset ja muut senkaltaiset, joista teille edeltäpäin sanon, niinkuin jo ennenkin olen sanonut, että ne, jotka semmoista harjoittavat, eivät peri Jumalan valtakuntaa.”

Me tarvitsemme Dopamiinia mielihyvään ja tunteiden säätelyyn. Ymmärrän asioita niin, että me itse voimme vaikuttaa siihen, mistä lähteistä aktivoimme oman, vakkapa Dopamiinin tuotannon. Pyrimmekö etsimään sitä kirkkauden lähteistä vai pimeyden kätköistä. Meissä asuu ominaisuuksia, jotka voivat aktivoitua kohti pyhyyttä tai voimme suunnata mielemme kohti mielihyvää tuottavia riippuvuuksia, joita meidän oma lihamme yhdessä paholaisen juonittelun kanssa yrittää meille syöttää.      

Gal 5: 1 ”Vapauteen Kristus vapautti meidät. Pysykää siis lujina, älkääkä antako uudestaan sitoa itseänne orjuuden ikeeseen.”

Ps 73: 28 ”Mutta minun onneni on olla Jumalaa lähellä, minä panen turvani Herraan, Herraan, kertoakseni kaikkia sinun tekojasi.”

Turun Helluntaiseurakunta
Puistokatu 6b
20100 TURKU

Toimisto avoinna
ma, ti ja to 10-13, ke 11-13. Perjantaisin suljettu.

Tilinumerot
Seurakuntatili
FI72 5711 5810 0004 46
MobilePay 23930

Lähetystili
FI08 5711 5810 0006 28

Rakennus- ja kunnossapitotili
FI15 5711 5850 0141 66
MobilePay 63470