Aina alttiina?

Käyttäjän Harri Skaren kuva
To, 7.4.2022 -- Harri Skaren

En ole hartauskirjojen suurkuluttaja. Sen sijaan saatan lukea esimerkiksi psalmeja tai sananlaskuja kuukauden sykleissä. Isäni on kuitenkin ihastunut Martti Lutherin “Mannaa Jumalan lapsille” -opukseen, ja on lahjoittanut minullekin oman kappaleen tuosta peri luterilaisesta klassikosta. Lutherin tekstit ovat pääsääntöisesti aika suolaisia ja niistä voi havaita Lutherille ominaisia teologisia painotuksia. Ajoittain Luther osuu kuitenkin teksteissään naulan kantaan, kuten muinoin Wittenbergissä.

Reilu viikko sitten oli hengellisesti sellainen “tyhjä takki” -olo, ja mieleeni tuli katsoa mitä Lutherin päivän sana piti sisällään. Se olikin yllättävän mielenkiintoinen kirjoitus, otsikolla “Minun kuninkuuteni ei ole tästä maailmasta” (31.3.). Luther kirjoittaa: “Maalliset kuninkaat suojelevat alaistensa elämää ja omaisuutta, mutta Kristus, kunnian kuningas, antaa ruumiin, elämän omaisuuden ja kaiken joutua vaaraan”. Onpas erikoista evankeliumia!

Olen ollut huomaavinaan nyt näinä kriisienkin aikoina puheissamme taipumusta julistaa, että Jumalan tahto on varjella meitä kaikelta pahalta ja huolehtia että tyynymme ovat mukavasti. Luther jatkaa “Katso kuinka kuninkaasi käy. Hänessä et näe muuta kuin, että hän kärsii, antautuu pilkattavaksi ja kuolee häväistynä. Älköön siis sekään, joka on hänen valtakunnassaan, odottako hänen antavan kultaa tai tavaraa tai tekevän maallisten kuninkaiden tavoin. Synnit hän kuitenkin antaa anteeksi, vapahtaa iankaikkisesta kuolemasta ja antaa Pyhän Hengen ja iankaikkisen elämän kaikille nille, jotka kuulevat hänen äänensä. Jollain nurinkurisella tavalla koin tulevani siunatuksi tästä tekstistä.

Elämämme ikuinen perustus ylittää ymmärryksen, murtaa kategoriamme ja nöyryyttää viisautemme. On niin inhimillistä että etsimme sitä mikä on hyvää tässä maailmassa. Me uskomme työhön, rehellisyyteen ja oikeuteen, ja niiden varassahan maailma lepää… Kunnes huomaamme että mitkään kaavamme eivät tuottaneetkaan toivomaamme tulosta, ja elämän näennäinen epäjohdonmukaisuus on voittanut meidät! Jos saamme elää päivämme terveydestä, rauhasta ja elämän hyvyydestä nauttien, niin se voi olla merkki Jumalan siunauksesta. Mutta jos tuo kaikki otettaisiin meiltä pois, olisi Jumala todennäköisesti vieläkin lähempänä meitä! Jumala antaa meidät alttiiksi, niinkuin hän antoi itsensäkin alttiiksi. Voimmeko kivun ja pimenevän maailman kohdatessamme uskoa yhä olevamme turvassa ja siunattuja?

“Älkää mistään murehtiko, vaan kaikessa saattakaa pyyntönne rukouksella ja anomisella kiitoksen kanssa Jumalalle tiettäväksi, ja Jumalan rauha, joka on kaikkea ymmärrystä ylempi, on varjeleva teidän sydämenne ja ajatuksenne Kristuksessa Jeesuksessa.” - Filippiläiskirje 4:6-7

Turun Helluntaiseurakunta
Puistokatu 6b
20100 TURKU

Toimisto avoinna
ma, ti ja to 10-13, ke 11-13. Perjantaisin suljettu.

Tilinumerot
Seurakuntatili
FI72 5711 5810 0004 46
MobilePay 23930

Lähetystili
FI08 5711 5810 0006 28

Rakennus- ja kunnossapitotili
FI15 5711 5850 0141 66
MobilePay 63470