Autenttisuuden alkulähteellä

Käyttäjän Cody Brown kuva
To, 10.3.2022 -- Cody Brown

Taiteessa autenttisuus tarkoittaa aitoa ja väärentämätöntä. Monet kopiot tai väärennökset ovat sinällään upeita taideteoksia, mutta ne eivät ole autenttisia. Sama pätee myös hengellisissä asioissa. Monet hengelliset kokemuksemme ovat sinällään hyviä ja oikeita, mutta mistä voimme olla varmoja siitä, ovatko ne oikeasti sitä, mitä me ajattelemme niiden olevan? Seurakunnan iltajumiksessa ylistysbändin veisatessa ja kädet ylös kohotettuina on helppo kokea voimaantumista ja hengellisiä läpimurtoja. Kotona Raamattua lukiessa aamukahvin äärellä ei välttämättä koe muuta kuin pelkkää väsymystä. Toisaalta joskus koemme Jumalan erityistä puhetta yllättävissä paikoissa ja hetkissä.

Nykyajan maailmassa yksilön omat kokemukset on nostettu todella suureen arvoon. Jos joku kokee jonkin asian olevan oikein, niin silloin se on oikein, ainakin hänelle. Faktoilla tai “auktoriteeteilla” ei välttämättä ole niin suurta painoarvoa. Tällainen ajattelumalli vaikuttaa äkkiseltään olevan oiva väylä rauhalliseen rinnakkaiseloon yhä kansainvälistyvässä ja moniarvoistuvassa maailmassa, jossa ihmisten arvot ja moraalikäsitykset voivat poiketa suuresti toisistaan. Tällä reitillä on kuitenkin vaaroja. Jos moraalisen kompassimme neula osoittaa aina vain siihen suuntaan, minkä sillä hetkellä koemme oikeaksi, ajaudumme hyvin nopeasti törmäyskurssille muiden ihmisten kanssa.

Jumalaan uskovina kristittyinä meidän ei tarvitse perustaa käsitystämme oikeasta ja väärästä omaan kokemukseen. Kuitenkin mekin saatamme jopa huomaamattamme etsiä kokemuksia ja tunnetiloja ennemmin kuin aitoa Jumalan puhetta. Saatamme ajatella, että joku saarnaaja on erityisen “voideltu” ja että jos vain pääsee hänen siunattavaksi niin koemme Jumalan voiman jollain ennennäkemättömällä tavalla. Tai sitten voimme ajatella, että Pyhä Henki koskettaa ainoastaan tietynlaisen musiikin soidessa. Raamatussa Jumala puhuu ihmisille hyvin usein hiljaisuudessa silloin, kun kaikki ylimääräinen on riisuttu pois. Pyrkikäämme siis kokemusten tavoittelemisen sijaan eroon kaikesta siitä ylimääräisestä, joka estää meitä kuulemasta Jumalan puhetta. Silloin löydämme autenttisuuden alkulähteen.

Turun Helluntaiseurakunta
Puistokatu 6b
20100 TURKU

Toimisto avoinna
ma, ti ja to 10-13, ke 11-13. Perjantaisin suljettu.

Tilinumerot
Seurakuntatili
FI72 5711 5810 0004 46
MobilePay 23930

Lähetystili
FI08 5711 5810 0006 28

Rakennus- ja kunnossapitotili
FI15 5711 5850 0141 66
MobilePay 63470