Poikkeuksellinen aika, rakkaus ja välittäminen

Käyttäjän Akseli Mäkelä kuva
To, 28.1.2021 -- Akseli Mäkelä

Poikkeuksellinen aika on ollut uutisten otsikoissa jo pitkään. Aivan jokaista uutista, jossa tämä poikkeuksellinen aika mainitaan, en jaksa enää lukea. Odotuksena on, että poikkeuksellinen aika loppuisi – ja mielellään nopeasti. Ja kuitenkaan aikataulu ei ole itse päätettävissä. Silti siinä sanaparissa poikkeuksellinen aika on jotain sellaista, ettei siihen halua tottua. Omassa mielessä poikkeuksellisesta ajasta ei halua uutta normaalia!

Poikkeuksellinen aika on eristänyt meitä toisista ihmisistä. Ihmisellä on tarve ja halu olla yhteydessä toisiin ihmisiin. Samoin Jumalalla on halu olla yhteydessä meihin ja tämän yhteyden puuttuminen on Jumalan silmissä poikkeuksellista aikaa. Sen ajan loppumiseksi Jumala lähetti oman Poikansa ihmisten keskelle. Edes Jumalan läsnäolo Jeesuksen eläessä täällä ei riittänyt korjaamaan ihmisen ja Jumalan yhteyttä. Sen korjaamiseksi Jeesuksen piti kuolla ja nousta kuolleista. Vain se pystyi muuttamaan poikkeusajan ihmisen ja Jumalan välillä. Tämän ylösnousemuksen takia meillä on edelleen mahdollisuus saada yhteys Jumalan kanssa. Tämä yhteys muuttaa meidän suhteemme ja voimme elää yhdessä Jumalan kanssa. Tällä suhteella on vaikutusta myös meidän ihmissuhteisiimme. Raamattu kuvaa tätä vaikutusta lähimmäisen rakkautena. Ihmisen rakastamisen taito on usein rajallinen, mutta Jumalan kyky rakastaa on täydellinen.

Poikkeuksellisena aikana lähimmäisen rakastaminen on muuttanut muotoaan. Lähimmäiseen tulee pitää etäisyyttä, kasvotusten näkeminen on tartuntariski ja riskiryhmään kuuluviin lähimmäisiin tulisi erityisesti pitää etäisyyttä. Lähimmäisen rakkaus saa aikaan välittämistä. Meillä jokaisella on luontaiset tavat osoittaa tätä välittämistä, mutta nyt olemme joutuneet tai saaneet opetella uusia tapoja. Puhelimet ja erilaiset videopuhelusovellukset ovat tulleet tutuiksi. Siitä huolimatta yksin- tai kaksinasuva voi tuntea olonsa yksinäiseksi. Olisiko Sinun mahdollista lievittää tätä yksinäisyyden tunnetta soittamalla ystävälle, josta et ole hetkeen kuullut mitään? Lähimmäisestä välittäminen edellyttää myös itsestä välittämistä. Omien oireiden tarkkailu, koronatestiin hakeutuminen, tarvittaessa omaehtoinen tai määrätty eristäytyminen ja muiden terveydenhuollon antamien suositusten noudattaminen ovat poikkeuksellisen ajan poikkeuksellisia tapoja rakastaa lähimmäistä.

Aikanaan tämä poikkeuksellinen aika loppuu. Silloin voimme välittää lähimmäisestämme meille ominaisemmilla tavoilla ja toivottavasti keksiä aivan uusia tapoja lähimmäisen rakastamiseen. Pidetään siihen asti itsestämme ja läheisistämme huolta.

Turun Helluntaiseurakunta
Puistokatu 6b
20100 TURKU

Toimisto avoinna
ma, ti ja to 10-13, ke 11-13. Perjantaisin suljettu.
Toimistomme palvelee puhelimen ja sähköpostin välityksellä. Asiakasvastaanotto on suljettu toistaiseksi.

Tilinumerot
Seurakuntatili
FI72 5711 5810 0004 46
MobilePay 23930

Lähetystili
FI08 5711 5810 0006 28

Rakennus- ja kunnossapitotili
FI15 5711 5850 0141 66
MobilePay 63470