Blogit

Käyttäjän Jari Nuutinen kuva

PELKKÄÄ SONTAA?

To, 3.10.2019 -- Jari Nuutinen

Varoitan sinua, tämä ei ole kaunis hartauskirjoitus. Kirjoitan tämän sinulle, joka olet pettynyt itseesi, toisiin ihmisiin ja ehkä Jumalaankin. Koet uponneesi elämässäsi syvälle sontaan.

Kuulin hiljattain erään henkilön omakohtaisen tarinan syvästä työuupumuksesta ja toipumisprosessista, jonka hän oli elämässään käynyt läpi. Kerran terapeutilla käydessään hän oli pohtinut, että mahtaako tällaisesta sontakasasta olla enää mihinkään, johon terapeutti oli todennut, että ”eikö sonta ole hyvä kasvualusta”. Terapeutin toteamus oli toivoa herättävä.

Käyttäjän Riitta Pihlajaniemi kuva

Sovitus, sovinto ja anteeksianto

To, 19.9.2019 -- Riitta Pihlajaniemi

Viime vuonna maamme vietti sisällissodan päättymisen 100-vuotisjuhlaa. Se oli koko kansan yhteisen ilon ja tyytyväisyyden aihe, että oli ymmärretty suostua sovintoon. Siitä alkoi itsenäisen Suomi-nimisen kansakunnan kasvu yhdeksi maailman vauraimmista ja hyvinvoivimmista valtioista.

Käyttäjän Matti Kivinen kuva

Koti

Ma, 9.9.2019 -- Matti Kivinen

Muutamien seurakuntien slogan on ”Tervetuloa kotiin!” Osuvasti sanottu. Kotiin on aina mukava tulla. Koti on paikka, jossa saan levätä ja hengähtää monista arjen kiireistä ja samalla ladata poweria seuraavaan päivään tai askareeseen. Kotona saan viettää aikaa läheisteni kanssa. Kotona saan olla oma itseni, rakastettu juuri sellaisena kuin olen.

Käyttäjän Sakke Kankaanpää kuva

Kunpa joku olisi kertonut

To, 8.8.2019 -- Sakke Kankaanpää

Työkavereiden kanssa vähän väliä vitsailemme niskajumeista kärsiessämme, että kunpa joku olisi meille kertonut säännöllisen venyttelyn työpäivän aikana auttavan välttämään jumeja ja niiden aiheuttamia päänsärkyjä. Jos vaan joku olisi meille kertonut, niin tottakai olisimme venytelleet. Kun se kerran auttaa ja on meille hyväksi. Mutta kun ei tästä ikinä puhuta. Tai siis, puhutaanhan siitä silloin tällöin. Mutta vain lehdissä ja tv:ssä ja radiossa ja työterveydessä ja... Mutta kunpa joku sanoisi selkeästi. Tokihan me tekisimme, jos vaan meille olisi kerrottu.

Käyttäjän Terhi Tikkanen kuva

Ilo on meidän

To, 25.7.2019 -- Terhi Tikkanen

Ilo, yksi tavallisimmista arjen sanoistamme.
Toisaalta sana, joka on helppo ymmärtää, mutta joskus todella vaikea saavuttaa.

Mitä ilo merkitsee sinulle?
Millainen ilo sinulla on?

Iloa olen itse viimeiset kuukaudet mielessäni kysellyt, rukoillut ja odottanut.

Elämän yllättäessä kovin odottamattomalla tavalla, ilo ei ole ollut ensimmäisenä vastassa toivottamassa tervetulleeksi uusiin haasteisiin. Vastassa on enemmänkin ollut hämmennystä, epätodellista oloa, huolta ja surua.

Käyttäjän Anke Savolainen kuva

Usko ainoastaan

To, 11.7.2019 -- Anke Savolainen

Olen mieheni kanssa toiminut seurakuntamme rukouskoordinaattorina jo jonkin aikaa.  Kammiorukous, esirukous, rukouspalvelu, ihan kaikenlainen rukous on sytyttänyt ja kiinnostanut siitä lähtien, kun  tulin uskoon, joten kun tehtävää tarjottiin, se tuntui oikealta ja luontevalta. Tehtävässä toimiminen on kuitenkin nostanut esiin riittämättömyyden tunteen. Olenko riittävän antautunut rukoilija, olenko riittävän lähellä Jeesusta, olenko tarpeeksi hyvä uskova?

Käyttäjän Pekka Havupalo kuva

Kuvia kaukaa

To, 27.6.2019 -- Pekka Havupalo

Sain toukokuussa yllättävän postilähetyksen. Se sisälsi kuvia yli 50 vuotta sitten kuolleesta isästäni ja hänen läheisistään. Yksi näistä läheisistä oli isäni äiti. Hän kuoli lähes sata vuotta sitten vuonna 1921, isäni ollessa 14-vuotias. En ollut koskaan aiemmin nähnyt kuvaa tästä isoäidistäni.

Isoäidin kuvan katseleminen oli merkittävä kokemus. Kuvaan sitä juurikokemuksena, yhdistymisenä siihen sukupolvien ketjuun, joka johtaa minuun saakka ja minusta eteenpäin aina lastenlapsiini.

Käyttäjän Vesa Partanen kuva

Kun ruohonleikkuri opettaa Pyhästä Hengestä

Ma, 10.6.2019 -- Vesa Partanen

Käden taidoissa annan varmaan etumatkaa muille, siksi on välillä turhauttavaa huomata, että yksinkertaiset asiat eivät aina luonnistu toivotulla tavalla. Tapaus ruohonleikkuri on tuorein kokemusmaailmaani rikastuttanut kohtaaminen. 

Käyttäjän Miika Havupalo kuva

Se suurin ajatus

To, 16.5.2019 -- Miika Havupalo

Istun juuri sohvallani pohtimassa mitä kirjottaisin tähän blogiin. Ajattelin, että tulisikohan sitä mieleen joku mahtava, maailmaa mullistava ajatus. Raamatunpaikkoja vilisee mielessä. Pulssi kiihtyy kun alan stressata siitä, että minkä näistä päässäni vilisevistä ajatuksista nyt sitten poimisin tätä tekstiä varten. Hörpin kahvia ikäänkuin kofeiinin vaikutus auttaisi minua tekemään päätöksen. Yhtäkkiä tajusin, että mitä jos kertoisin siitä suurimmasta asiasta minkä koen juuri tälläkin hetkellä. Simppeli ajatus, mutta niin kaiken muuttava. Pyhä Henki elää minussa istuessani tässä sohvalla.

Käyttäjän HokkanenJ kuva

Hyvän elämän salaisuus

To, 2.5.2019 -- Jesse Hokkanen

Meille on opetettu, että elämä on lyhyt – Älä siis tuhlaa aikaasi. Kiire valtaa elämän ja eteenpäin liikutaan kovalla vauhdilla, eikä vauhtia uskalleta hidastaa ja katsota minne tie on johtamassa. Välillä kiireisen arjen keskellä näemme vain suoran ja otamme sprintin viimeisillä voimin, vain huomataksemme, että mutkan takana onkin vielä toinen suora, ja silloin muistetaan, että ei kyseessä ollutkaan sprintti vaan, maratooni. Miten kiireisen arjen keskellä voidaan siis löytää hyvän elämän salaisuus kun kaikki voimat tuntuvat loppuvan liian aikaisin?